Tema: Falsos verdaders. L'art de l'engany

Consulteu el correu online si no el podeu veure correctament

Museu d'Art de Girona
Butlletí electrònic / 19 de novembre de 2019

Exposició temporal
Falsos verdaders. L'art de l'engany
Del 22 de novembre de 2019 al 19 d'abril de 2020
L'exposició "Falsos verdaders. L'art de l'engany" té com a punt d’inici l'episodi viscut al Museu d’Art de Girona al voltant de l’adquisició d’unes taules renaixentistes, atribuïdes a Pere Mates, l’any 2016. Aquell any van sortir a subhasta sis taules renaixentistes, dues d’elles idèntiques a unes altres que feia sis anys, el 2010, el museu havia comprat. Un exhaustiu procés d’estudi i anàlisi de totes elles va revelar, finalment, que les obres inicials eren falses.

Aquella descoberta va plantar la llavor de l’exposició que ara presentem i que proposa, alhora, un suggeridor discurs visual entorn del que hem anomenat «l’art de l’engany». Falsos Verdaders s’endinsa en la part més fosca i bruta del mercat de l’art. Una proposta oportuna i arriscada en un temps en què la mentida ens amenaça camuflada de postveritat, i on la simulació i la falsedat busquen mil estratègies per fer-se creïbles.

ComissariatJoan Bosch i Francesc Miralpeix, professors de la Universitat de Girona, amb la col·laboració del Centre 
de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural

Lloc: Àmbit 2 del Museu d'Art de Girona

Inauguraciódivendres 22 de novembre a les 19 h
Visita i taller familiar
Troba les 7 diferències
Diumenge 24 de novembre, a les 11.30 h
Sou bons observadors? Seríeu capaços de trobar les diferències entre dues obres, aparentment iguals? Sabríeu destriar una obra falsa d’una d’original? Us proposem descobrir les tècniques d’anàlisi en obres d’art i esbrinar les diferències tot comparant obres falses i de veritat mostrades en l’exposició temporal «Falsos verdaders. L’art de l’engany».

I prepareu-vos perquè després, en el taller, imitarem els copistes i reproduirem un detall d’un quadre, una fragment d’obra d’art creada
per nosaltres que ens podrem emportar a casa!


Activitat adreçada a: nens i nenes de 6 a 12 anys acompanyats d’una persona adulta. Preu: Les activitats familiars són de pagament per als infants i gratuïtes per al seu acompanyant. Preu per infant: 4 €. Amics del md’A: 3 €. Material inclòs. Reserves: 972 20 38 34. 
Venda d'entrades: www.museuart.com
Visita guiada
Falsos verdaders. L'art de l'engany
Dissabte 30 de novembre, a les 11.30 h
La falsificació d’obres d’art ha estat, des de sempre, una fet lligat a la mateixa història de l’art. Conduïts per Joan Bosch coneixerem alguns dels casos de falsificacions d’art més coneguts i rellevants, reflexionarem sobre la mentalitat, les motivacions i les estratègies dels falsificadors i descobrirem obres d’art falses que conserven molts museus d’art catalans.

Alhora, podrem determinar les diferències entre una obra falsa i una de vertadera i els mètodes d’estudi i anàlisi per discernir-ne l’autenticitat a partir de les taules del retaule de Sant Joan, atribuïdes a Pere Mates, del Museu d’Art de Girona. La visita finalitzarà amb un vermut als jardins del Museu d’Art.


Preu: 4,5 €. Amics del md’A: 2 €. Vermut inclòs en el preu. Reserves: 972 20 38 34. Venda d'entrades: www.museuart.com
Judici contra el falsificador i marxant d'art Otto Wacker. 1 de gener de 1928. Fotògraf: Scherl / Sueddeutsche Zeitung Photo / Alamy stock photo
El falsificador neerlandès Han van Meegeren en el taller, 1945. Fotografia: Koos Raucamp / ANEFO / CCO Wikimedia Commons
Invitació
Museu d'Art de Girona, Pujada de la Catedral, 12, 17004, Girona, Spain
Dona’t de baixa | Modifica les teves dades | Política de privacitat